Çatı Yapımı

Çatı Yapımı: Ahşap yapıların üzerlerine ancak ahşap çatı yapılabilir. Kagir yığma binaların çatıları ise betonarme teras çatı olarak yapılabileceği gibi, ahşap veya çelik oturtma çatı olarak da yapılabilir. Çatıların kar ve rüzgar yüklerini emniyetle taşıyabilmeleri esastır. Özellikle rüzgara karşı önlem olması bakımından, çatı uçlarının saçaklı yapılması elemanlarının alttaki taşıyıcı elemanlara bağlanmaları zorunludur. Yağmur ve kar sularının bina içerisine girmeden en kısa sürede yağmur oluk ve borularına aktarılması esastır.Çatı türünün belirlenmesi, taşıyıcılık bakımından olabildiği gibi görünüş yönünden de olabilir. Çatı, duvar kolon ve ayaklar üzerine oturabildiği gibi, doğrudan doğruya zemine de dayanabilir. Özellikle betonarme binalarda düz çatı kaplama istenildiğinde tatbik edilir. Su için az da olsa bir eğim vermek ve izolasyon yapmak şarttır Günümüzde önemli yapılar için hafif çatı tercih edilmektedir. Bunu kubbeye benzeyen betonarme kabuk inşaat ile yapmak mümkün olmaktadır. Böylece 7,5 santimlik bir kalınlıkla 25-30 metreyi aşmak mümkün olmaktadır.

Çatı Yapımında Dikkat Edilecek Hususlar


Depremde çatıların davranışı ve oluşabilecek tehlikeler konu olunca sadece çatı kaplama malzemelerinin ağırlığı düşünülmektedir. Konu bu kadar basit olarak ele alınmamalı, depremde yerinde kalacak, hasar görmeyecek ve çevresinde tehlike yaratmayacak çatıların yapılması için şu önemli adımlara ve tavsiyelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Güvenli çatı yapımında yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detayları ile çizilmiş, malzemelerini tarif edilmiş bir projenin olması gerekmektedir. Çatı bütünü içindeki, bilhassa kalkan duvar, parapet, baca, gibi yapıların; deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmelidir. Projelendirmede bölgesel iklim şartları dikkate alınmalı, proje, özellikle karlı bölgelerde üzerine kar birikmiş çatının, aynı zamanda rüzgar ve deprem etkisi altındaki davranışı dikkate alınarak yapılmalıdır.”

Çatı konstrüksiyonu ve sistem kaplamalarının yapımı safhasında; malzemelerin ölçü, özellik ve standartlara uygunluğu devamlı denetlenmesinin istendiği ÇATIDER açıklamasında, rüzgar, deprem bağlantılarının, çatı kaplama montajlarının ürün uygulama kılavuzlarına göre yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesinin hayati önem taşıdığı kaydedildi. Şiddetli rüzgarlı havalarda olduğu gibi depremlerde de sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için özellikle çatı konstrüksiyonunun bina strüktürüne bağlanmasına özen gösterilmesinin istendiği bildiri de şu uygulamaların hayat kurtaracağına işaret edildi;

•    Çatıların genellikle ana taşıyıcı olarak seçilen betonarme malzemeye  bağlantılarının, her yönde gelebilecek yükleri alabilecek şekilde çözülerek tasarlanması ve uygulanması gereklidir. Bu bağlantıların sadece çivilerle ve doğru olarak yapılmadığı durumlar, vida ve ankraj sistemlerinin kullanılmaması bu noktalarda zayıflığı ve deprem açısından riskleri oluşturur.

•    Taşıyıcıların sadece dikey kuvvetlere göre tahkik edilmesi ve işin ehli olmayan kişilerle önceden düşünülmeden sadece olası düşey yüklere bakılarak yapılması söz konusudur. Deprem yatay yüklerine yönelik yatay kuvvetleri karşılayan çapraz bağlantıların çatı, kolon veya makas düzlemlerinde yapılmaması, veya eksik olarak yapılması deprem karşısında hasar ve yıkılmalara sebep olmaktadır.

•    Bağlantıların çatıda var olabilecek kar yükü gibi deprem sırasında daha kuvvetli yüklere dönüşebilen hususları da dikkate alarak bağlantılarının yapılması gerekir.

•    Deprem sırasında kalkan duvarların devrilmeleri en azından sıva parçalarının düşmesi sık görülen bir durumdur. Bu durumda aşağıda zaten panik halinde olabilen kişilerin üstlerine yıkılarak can kaybına yol açmaktadır.

•    Bina içlerine bakan aydınlık ve ışıklıklar: Betonarmeye doğru yöntemlerle bağlanmayan ve özellikle üzerinde yük olan çatının yatay hareketinden etkilenerek içe doğru yıkım meydana getirmektedir.

Çatı tamiri tamiratı


Türkiye’nin büyük bir bölümünde çatı aktarma çatı izolasyon çatı tamiri çatı onarımı tamiratı kısaca çatı yapımı işleri daha önceleri ağustos, eylül ve ekim aylarında yapılıyordu. Ancak, küresel ısınmanın etkisi, ağustos ayında tatilin sürmesi ve ramazan sebebi ile bu yıl çatı onarımı yoğunluklu olarak ekim Kasım aylarına kaydı. Yağışların neredeyse yok denecek kadar olması çatı alarmını geciktirdi. Ancak özellikle son dönemdeki yağışlar, kış öncesi çatı sorunlarını önceden haber verdi ve çatı aktarım ve onarımları hızlandı. Bazı binalar az bir ısı ile ısınıyor, bazı binalar ise milli ekonomiye zarar verebilecek şekilde çok maliyetli oluyor, Bu da binalar yapılırken ısı yalıtımına uyulmadığından kaynaklanıyor yalıtım, ekolojik denge, hava kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve sağlıklı mekanların oluşturulması açısından önemlidir. Bir evin çatısı yalıtım işlevini yerine getiremeyecek hale geldiyse, çatı örtüsünde bazı hatalar mevcutsa yapıyı oluşturan diğer yapı elemanlarında da çiddi fonksiyonel bozukluklar meydana gelebilir. Size ” Çatınızı yağmurlar gelmeden tamir ve tadilat ettirmenizi ve yakıt tasarrufundan faydalanmanızı öneriyoruz.





adalar çatı tamiri - arnavutköy çatı tamiri - avcılar çatı tamiri - ataşehir çatı tamiri - bağcılar çatı tamiri - bahçelievler çatı tamiri - bakırköy çatı tamiri - başakşehir çatı tamiri - bayrampaşa çatı tamiri - beşiktaş çatı tamiri - beylikdüzü çatı tamiri - beyoğlu çatı tamiri - büyükçekmece çatı tamiri - beykoz çatı tamiri - çatalca çatı tamiri - çekmeköy çatı tamiri - esenler çatı tamiri - esenyurt çatı tamiri - eyüp çatı tamiri - fatih çatı tamiri - gaziosmanpaşa çatı tamiri - güngören çatı tamiri - kadıköy çatı tamiri - kağıthane çatı tamiri - kartal çatı tamiri - küçükçekmece çatı tamiri - maltepe çatı tamiri - pendik çatı tamiri - sancaktepe çatı tamiri - sarıyer çatı tamiri - silivri çatı tamiri - sultanbeyli çatı tamiri - sultangazi çatı tamiri - şile çatı tamiri - şişli çatı tamiri - üsküdar çatı tamiri - ümraniye çatı tamiri - tuzla çatı tamiri - zeytinburnu çatı tamiri